Frick Announcement

Since The Frick Collection opened as a museum nearly eighty years ago, we have been guided by Henry Clay Frick’s mandate that his home and exquisite collection offer inspiration and enjoyment to the public. Today, Mr. Frick’s wishes continue to guide our Trustees and Administration as we seek to further realize his vision and, at the same time, secure the institution’s future through a sensitive plan that is respectful of the museum’s tradition and the community. — Frick Director Ian Wardropper

The Frick Collection recently announced a plan to enhance and renovate its museum and library to further fulfill founder Henry Clay Frick’s long-standing vision to offer public access to its works of art and educational programs. The plan includes the construction of a new addition, in keeping with the scale and design of the original house and the library wing, along with the renovation and expansion of interior spaces added in the 1930s and 1970s. A centerpiece of the plan will also be the opening of the museum’s second floor to the public for the first time.

The new addition will include an auditorium; classrooms; an expanded entrance hall with enhanced facilities and access for visitors; additional space for the Frick’s world-renowned art reference library; updated conservation laboratories; multi-function areas for study, meetings, or display; and a rooftop garden terrace for museum visitors.

By opening several second-floor historic rooms to museum visitors — including what were formerly bedrooms, a study, and a breakfast room — more of the permanent collection will be exhibited in a way that offers visitors a greater sense of how the Frick family lived in the Gilded-Age house.

Davis Brody Bond Architects and Planners, the New York–based firm that was responsible for the 2011 award-winning transformation of an exterior loggia into the museum’s Portico Gallery, will design the project.

To learn more about the Frick’s vision for its future, please click here.  

Comments may be offered by e-mail at Frick2014@frick.org

Rendering of enhancements from Fifth Avenue, artist’s rendering courtesy of Neoscape Inc., 2014
Second-floor landing leading to former Frick family bedrooms; photo: Michael Bodycomb